Kedves Adományozók!

Kedves Barátaim!
 
Már több alkalommal kifejeztem köszönetemet, hálámat, hogy a Föld második legszegényebb országában élő árváknak segítettetek. 
Talán nem is érzékelitek, hogy támogatásotok milyen nagy segítség. 
A Mbunda-i árvaházban, Kongó közepén, a szavannán (ahol már a madár sem jár) először 2020-ban jártam. 
Éhező, „sovány” gyerekekkel találkoztam, akik a különböző, Afrikára oly jellemző betegségektől szenvedtek, 
de különösen a malária tünetei voltak sokkolóak számomra. 
Első látogatásomkor a gyerekek még csak a földön tudtak aludni. 
De mindezek ellenére a sorsuk valamivel jobb volt – a kint élő szerzetes Nővéreknek köszönhetően-, mint a többi e vidéken élőknek. 
Ezeknek az árváknak még jutott némi élelem és volt kevés esélyük, hogy a maláriás rohamkor orvossághoz jussanak.
KÖSZÖNET Mbunda-ból
Polgár Pál
 
Az eltelt egy évben javult az életminőségük és az életfeltételeik, köszönhetően a sok-sok iskolás gyereknek, 
akik a támogató program meghirdetésekor jelentős összegű támogatást gyűjtöttek. 
Kiváltképp köszönet Székely János Püspök Úrnak, Mészáros János Úrnak a támogatói project meghirdetőinek 
és természetesen Nektek, akik azonnal csatlakoztatok a programhoz !
Lelkes hozzáállásotokkal, nagylelkű felajánlásotokkkal  2021-ben három új tanterem épült a Mbunda-i iskolában és az éhezés is megszűnt. 
Rendelkezésre áll malária teszt, illetve némi orvosság.
Ebben a folyamatban a Ti támogatásotok nagy segítség!  
Olyan dolgokat, játékokat (focilabda, tollaslabda, társasjátékok, színes ceruza) láthattak, amit addig nem ismertek. 
(Igazából egy rongylabdán kívül nem volt más játékuk korábban.) 
A pénzadományok révén ma már „rendszeresen” esznek húst is a gyerekek, így most Karácsonykor és Újévkor is!
 
A levélhez csatoltam néhány gyerek fényképét és ünnepi üzenetüket – amit a Nővérek most küldtek –
” We wish you a peaceful Merry Chrismas and a prosperous Happy New Year!
Joyeux Noël et Bonne Année!”
valamint a magyar nyelvre lefordított francia köszönőlevelet.
 
Az árvák jelenlegi szerény, azonban az előző évekhez képest össze nem hasonlítható életkörülményeik megtartásához,
szükség lenne a további segítségetekre!
Még egyszer köszönet és hála Mindannyiótoknak!
Boldog Karácsonyi Ünnepeket és sikerekben gazdag Új Évet kívánok!
Play Video
Sok örömteli hírrel tudunk szolgálni a „Mindannyian Testvérek – Afrika” programmal kapcsolatban. A program első nagy gyűjtésének során összegyűlt adományt, összesen 8 millió 172 ezer forintot, átutaltuk a Kongóban, Kabinda közelében fekvő Mbunda-i árvaház számára.  Kongóban a két nagy polgárháború során kb. 5,4 M embert megöltek, és így rengeteg gyermek maradt árván. Őközülük fogadtak be több százat az Agnus Dei nővérek. A gyermekek közül sokan azóta vissza tudtak kerülni a családtagjaikhoz, ám kb. 150 gyermekről azóta is a nővérek gondoskodnak.

A gyerekek és a nővérek óriási örömmel fogadták a Magyarországról érkező adományt. Az első dolog az volt, hogy cipőket és ruhákat vettek a gyerekeknek, ugyanis legtöbbjüknek nem volt cipője, és a ruháik is nagyon rossz állapotban voltak. Azóta elkezdődtek az épületek körüli munkák is. Polgár Pál barátunk, a vívószövetség volt főtitkára augusztus végéig ott van a Mbunda-i árvaházban, segít a munkálatokban, elindítja a jelképes örökbefogadási programunkat, és friss hírekkel, beszámolókkal fog hazaérkezni.
 
+ Székely János püspök
 
Időközben az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság megduplázta adományunkat, és 8,172 M Ft-ot adományozott – a Szent Márton Köpenye Alapítványon keresztül – a Mbunda-i árvaház számára. Államtitkár úr az iskolákban megrendezésre kerülő témahét megalkotását is támogatta. A témahétbe való becsatlakozás 2021-ben az összes magyarországi iskola (állami és egyházi, óvoda, általános és középiskola, szakképző intézmény) számára nyitott lesz. A hét során a diákok Afrikáról, a Földünkön élő legszegényebb emberek sorsáról és az üldözött keresztényekről hallanak majd a földrajz, a biológia, a történelem a nyelv és egyéb tantárgyak illetve speciális foglalkozások keretében. Hálásan köszönjük a nagylelkű támogatást Azbej Tristan Államtitkár Úrnak ás az Államtitkárságnak.
Jövőre szintén egy Kongó-i helyszínt szeretnénk támogatni, hiszen ebben az országban kb. 27 millió embert fenyeget folyamatosan az éhezés és az éhhalál, hatalmasak a háború által okozott sebek, óriási szükség van a segítségre. A kongói kereszténység életerős, az ő karitatív szervezeteik a mi elsődleges partnereink, akiken keresztül a segítségünk biztosan eljut a legszegényebbekhez.
Kedves Adományozók! Az Önök nagylelkűsége hatalmas örömet okozott sok gyermek számára. Eddig talán azt érezték, hogy egy kegyetlen világba születtek, a szüleiket, rokonaikat megölték, de most átélhették azt is, hogy valahonnan messziről jó szándékú emberek segítséget küldtek nekik, valakik számára mégiscsak fontos az ő életük. Hálás köszönet ezért minden adakozónak! Ilyen emberek által lesz egyre szebb a világ! Az adományaikat, úgy mint eddig, teljes egészében a támogatottjaink számára utaljuk tovább. Isten áldja mindannyiukat!